Ilmajoen Musiikkijuhlat

Oopperaa & konsertteja 7.-18.6.2017

Mannerheim ooppera Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Waltteri Torikka on Mannerheim. Unohtumattomia konsertteja Ilmajoen Musiikkijuhlilla! Apocalyptica plays Metallica by Four Cellos

MANNERHEIM – OOPPERA


Mannerheim eli ja koki kouriintuntuvasti Suomen ja maailmanhistorian suuret vaiheet: aateliston kuihtumisen, kansanvallan nousun, Suomen synnyn väkivallan vuodet ja eheytymisen demokratiaan. Tätä taustaa vasten Mannerheim on itseoikeutettu ja luonteva päähenkilö uuteen kotimaiseen oopperaan maamme juhlavuotena 2017. Suomen oopperamaisin historian henkilö ansaitsee oopperansa.

Mannerheim kertoo tarinan miehestä, joka menetti isänsä, kotinsa, maansa ja lähes kaikki rakkaansa. Hän onnistui silti – oman onnellisuutensa kustannuksella – turvaamaan maan, kodin ja isällisen suojan lähes kokonaiselle kansakunnalle. Mannerheim- ooppera kuvaa paitsi nuoren miehen taivalta kasvukipujen ja kompuroinnin kautta aikuiseksi myös nuorta Suomea matkalla vaikeuksien ja valtataistelujen kautta täysikasvuiseksi valtioksi.

Erityinen ansio teoksessa ovat sen modernit naisroolit; suurmiehestä kertovan oopperan kuudesta pääroolista neljä kuuluu naisille: äiti Helenistä piirtyy kuva häpeään hautautuvana yksinhuoltajana, vaimo Anastasia kokee pika-avioliiton myrskyisät karikot jo alttarilla, taloudenhoitaja Ida on marsalkampi kuin marsalkka itse ja pikkusisko Annicka liikuttaa Mannerheimin omanatuntona ja suojelusenkelinä.

Oopperataide syttyy suurista tunteista, vavahduttavista käänteistä, mahtipontisesta ylöspanosta ja lyyrisistä tuokioista, jolloin henkilö pysähtyy pohtimaan tekojaan ja tuntojaan. Niin toimii myös Mannerheim-ooppera. Se näyttää nimihenkilön kliseistä riisuttuna, monisyisenä, toimivana ja tuntevana karaktäärinä. Kansalainen Mannerheim epäilee, pettää ja pelkää, hän uskoo, toivoo ja rakastaa. Mannerheim on poika, mies, isä, sotilas, kelmi, johtaja, erakko ja sankari. Sanalla sanoen: ihminen.

ESITYSPÄIVÄT

Mannerheim ennakkoesitys Ke 7.6.2017 klo 19

Pe 9.6.2017 klo 19 To 15.6.2017 klo 14 Tilausnäytös
La 10.6.2017 klo 13 Pe 16.6.2017 klo 14
Su 11.6.2017 klo 13 La 17.6.2017 klo 14
Su 18.6.2017 klo 14


Mannerheim-oopperan kesto n. 2h. 45min. sis. 40min. väliajan.

HUOM!

Kaikki vuoden 2017 Mannerheim-oopperanäytökset ovat loppuunvarattuja. Otamme ennakkovarauksia vastaan vuodelle 2018.

TAITEELLINEN TOTEUTUS

Sävellys: TUOMAS KANTELINEN

Musiikinjohto: TUOMAS KANTELINEN JA JONAS RANNILA

Libretto: LAILA HIRVISAARI JA EVE HIETAMIES

Dramatisointi, lisälyriikka ja ohjaus: TUOMAS PARKKINEN

Koreografi: OSKU HEISKANEN

Lavastus: MARJATTA KUIVASTO

Pukusuunnittelu: LEENA RINTALA


ROOLEISSA

Mannerheim: WALTTERI TORIKKA

Muissa rooleissa: JOHANNA RUSANEN-KARTANO, ESSI LUTTINEN, MIA HEIKKINEN, JENI PACKALÉN, ANNAMI HYLKILÄ, MARKUS NYKÄNEN, PETRI BÄCKSTRÖM, MARKUS SUIHKONEN, KRISTIAN LINDROOS JA NIKLAS SPÅNGBERG


 

Ilmajoen Musiikkijuhlat näkyvät ja kuuluvat Pohjanmaalla, Kyrönjoen rannassa, oopperaesityksinä sekä konsertteina.
Ilmajoen Musiikkijuhlien toimintaan kuuluu myös nuorten oopperakuoron valmennus. Haluamme näin tukea lasten ja nuorten kulttuurikasvatuksellista työtä.

Ilmajoen Musiikkijuhlat ry | Ollilantie 1, 60800 Ilmajoki | Puh. (06) 424 2900 (klo 9-16)